Elakadt fúrópajzs mentése Budapesten a 6-os úton

“Fúrópajzzsal épült szennyvízvezeték Budafok és Csepel között a Duna medre alatt. A metróépítéseknél is használt, csúcstechnológiás eljárás során „alagutat” fúrtak a folyó alatt, melybe sajtolóberendezéssel tolták be az 1,6 méter átmérőjű csővezetéket. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) beruházás részeként megvalósult fejlesztés célja, hogy a XXII. kerület eddig tisztítatlanul a folyóba ömlő szennyvizét elvezessék a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telepre. A projekt hatalmas előrelépés a Duna vízminőségének megőrzése szempontjából, hiszen Budafok-Tétény volt az utolsó olyan fővárosi kerület, melynek szennyvizét nem kezelték korszerű tisztítási eljárásokkal.”

A kerület két pontján fúrtak át Csepel irányába, és utolsó lépésként a két Budai oldali indulópontot kötik össze. Ennek a műveletnek a során azonban a töltött talajban megakadt a fúrófej, aminek a kiszabadítására egy közepes méretű markolót hívtak segítségül. Ennek a markolónak a helyszínre daruzása volt a Mi feladatunk, amit sikeresen el is végeztünk.

Forrás: http://budapest.hu/Lapok/Szennyv%C3%ADzalag%C3%BAt-%C3%A9p%C3%BClt-a-Duna-alatt-Budafok-%C3%A9s-Csepel-k%C3%B6z%C3%B6tt.aspx